17 Οκτωβρίου 2011

Το μωσαϊκό της κατάρρευσης

Αποπληθωριστική συντριβή ή υπερπληθωριστική διάλυση;
Σχοινί ή πιστόλι; Οι κεντρικοί τραπεζίτες διαλέγουν για μας.

Παραβολή της επερχόμενης συντριβής του χρηματοπιστωτικού
συστήματος. Το αν αυτό θα γίνει μέσω αποπληθωριστικής
συντριβής στο έδαφος ή υπερπληθωριστικής διάλυσης στον
αέρα, εν πτήσει, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο:
Το έδαφος έρχεται κατά πάνω μας με μεγάλη ταχύτητα.
Έχουμε μπει στην επόμενη φάση της κατάρρευσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πλέον οι οιωνοί, τα στοιχεία, οι ομολογίες και τα γεγονότα μάς καταδεικνύουν πως όχι μόνο η Ελλάδα, ούτε καν η Ευρώπη, αλλά όλος ο Δυτικός κόσμος μπαίνει σε μια φάση κατάρρευσης του συστήματος του εικονικού χρήματος και του χρήματος ως χρέους.

Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, ο νεοφιλελευθερισμός, ο οποίος εκφράζεται από δύο συνιστώσες, τον Τούρμπο-Κεϋνσιανισμό και τον Τούρμπο-Καπιταλισμό, δεν είναι στην ουσία σύστημα ανοιχτής αγοράς, όπως ο παλαιός καπιταλισμός. Αντίθετα, ο νεοφιλελευθερισμός είναι ένα κλειστό, σχεδόν κομμουνιστικό, τεχνητό, κεντρικά σχεδιασμένο από τραπεζίτες χρηματοπιστωτικό σύστημα, βασισμένο στο χρέος, στο οποίο κυριαρχεί το εικονικό χρήμα, η καταστροφή, ο εγωισμός και η απληστία.

Το σύστημα αυτό όμως δεν έχει πολύ ψωμί ακόμα. Το πρόβλημά του είναι πως δεν σχεδιάστηκε για να κρατήσει πολύ. Η μετατροπή του προηγούμενου συστήματος, που βασιζόταν στην παραγωγή, στο παρόν σύστημα, που βασίζεται στο ψεύτικο εικονικό χρήμα, συντελέσθηκε για τρεις βασικούς λόγους: Την απειλή του κομμουνισμού, το τέλος της αυξητικής πορείας στην παραγωγή πετρελαίου (Peak Oil), η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δυσχέρεια στη χρηματοδότηση της άντλησης πετρελαίου (Peak Credit) και, τέλος, την απληστία και την παράνοια της διεθνούς κοσμοπολίτικης οικονομικής ελίτ που ονειρεύεται ένα νεοφεουδαρχικό σύστημα με το οποίο θα αρμέγει την ανθρωπότητα στο διηνεκές (Νέα Τάξη Πραγμάτων, όπως το αποκαλεί).

[Σ' αυτό το σημείο σας προτείνω να δείτε το άρθρο "O ενδέκατος βώλος" του Michael Rivero, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, για να ενημερωθείτε για τις έννοιες στις οποίες αναφέρομαι σ' αυτό το άρθρο.]

Ο Πύργος της Βαβέλ. Πίνακας του Πιέτρ Μπρούεγκελ.
Η ανθρωπότητα δεν έχει μάθει τίποτε ακόμα...
Τα τελευταία δύο χρόνια το σύστημα έχει εξωκοίλει εντελώς. Πέρα από τη μετατροπή του χρήματος σε χρέος, το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει εφεύρει τα παράγωγα (derivatives) που αποτελούν στοιχήματα και δημιουργούνται εκτός της πραγματικής οικονομίας σ' ένα παράλληλο κόσμο καπιταλισμού-καζίνο, όπου οι αξίες γεννιούνται μέσα από τη σπέκουλα και την απόδοσή της, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το "Πάμε Στοίχημα" του ΟΠΑΠ δημιουργεί χρήμα. Η μόνη διαφορά είναι πως αυτό στο οποίο ποντάρουν είναι η τιμή του χρυσού, η χρεωκοπία της Ελλάδας, η πιθανότητα πτώσης της μετοχής της Goldman Sachs και άλλα τέτοια στοιχήματα. Τα παράγωγα που έχουν στην κατοχή τους οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες ξεπερνούν κατά πολλές φορές το σύνολο του Ακαθάριστου Παγκόσμιου Προϊόντος, δηλαδή το σύνολο της οικονομίας του πλανήτη. Το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι πως τα παράγωγα είναι μια ακόμα φούσκα, μια πυραμίδα Ponzi, η οποία αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να σκάσει.

Σ' αυτό συμβάλλει και λειτουργεί καταλυτικά η νέα τρέλα της οικονομικής ελίτ. Οι λεγόμενες αλγοριθμικές αγοραπωλησίες και οι αγοραπωλησίες υψηλής συχνότητας οι οποίες διαλύουν καθημερινά τα χρηματιστήρια και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην τελική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος...

Οι αλγοριθμικές αγοραπωλησίες, οι αγοραπωλησίες υψηλής συχνότητας και το τέλος της ελεύθερης οικονομίας

Αγοραπωλησίες υψηλής συχνότητας:
Γιγαντιαίες φάρμες υπολογιστών αξιοποιούνται για να
πραγματοποιούνται εκατομμύρια χρηματιστηριακές
συναλλαγές το δευτερόλεπτο, πριν ο απλός επενδυτής
προλάβει να κάνει έστω και μια. Το παιχνίδι είναι στημένο.
Φαντασθήτε για μια στιγμή γιγαντιαίες φάρμες υπολογιστών, οι οποίες έχουν μόνο μια αποστολή: Την αυτόματη αγοραπωλησία μετοχών, παραγώγων και αξιών με συχνότητα πολλών χιλιάδων συναλλαγών το κάθε δευτερόλεπτο! Το αποτέλεσμα είναι πως πριν προλάβουν οι κανονικοί επενδυτές να κάνουν μια μοναδική συναλλαγή, οι φάρμες υπολογιστών που ανήκουν στην ελίτ έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες εκατομμύρια συναλλαγές και έχουν αντλήσει όσο περιθώριο κέρδους υπήρχε στην αγορά τη δεδομένη στιγμή. Το παιχνίδι είναι πλέον άνισο και τα ζάρια "φορτωμένα". Μ' αυτό τον απλό τρόπο η ελίτ κατέλυσε τις αγορές και μ' αυτές τις "αγοραπωλησίες υψηλής συχνότητας" έχει οδηγήσει στο τέλος της ελεύθερης οικονομίας, την οποία προσπαθεί να οικειοποιηθεί στο σύνολό της σε έναν παροξυσμό οικονομικού αυνανισμού.

Φυσικά, αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι πως έτσι επιταχύνουν την πτώση και την καταστροφή τους. Μπορεί να γελούν χαιρέκακα, αλλά το 1% του πληθυσμού στο οποίο ανήκουν, δεν είναι ξένο ή ξέχωρο από το υπόλοιπο 99%. Όλοι μαζί ανήκουν σε μια κοινωνία, την οποία δεν μπορούν να κοροϊδεύουν για πάντα. Αυτό το ξεχνούν και συνεχίζουν μέσα στο μεθύσι τους και τη δίψα τους για χρήμα να ποντίζουν στους ωκεανούς ιδιωτικές οπτικές ίνες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες θα τους εξασφαλίζουν ακόμα πιο γρήγορες συναλλαγές και ένα αθέμιτο πλεονέκτημα απέναντι στους υπόλοιπους.

Πλαστογραφία: Το τελευταίο απελπισμένο μέτρο της ελίτ και των κεντρικών τραπεζών

O Ben Bernanke, Πρόεδρος της Fed, πιστεύει πως αν
γεμίσει τον κόσμο με χρήμα, όλα τα προβλήματα θα λυθούν
για ένα δύο χρόνια. Φυσικά, μια τέτοια πράξη θα είναι πράξη
πλαστογραφίας και θα κάνει το χρήμα άχρηστο.
Υπάρχουν δεκάδες παράγοντες που οδηγούν στην αποσταθεροποίηση του συστήματος - μερικούς από τους πιο σημαντικούς ανέφερα παραπάνω. Το γεγονός είναι πως τα πάντα είναι αλληλένδετα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Μια τράπεζα, ή μια ελάσσων χώρα σαν τη δική μας, μπορεί να προκαλέσει μια αποπληθωριστική κατάρρευση του ευρύτερου συστήματος. Γι' αυτό τον λόγο το τελευταίο απελπισμένο σχέδιο της ελίτ είναι να οδηγήσει τα πράγματα στο σημείο που το χρήμα θα είναι άχρηστο, όπως συνέβη με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Το σχέδιο ουσιαστικά αποτελεί την εφαρμογή της πολιτικής Bernanke, του διοικητή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, ο οποίος ευαγγελίζεται με θρησκευτική ζήλο να ανέβουν ελικόπτερα στον ουρανό και να πετάνε μετρητά στον κόσμο. Η εκτύπωση τέτοιας ποσότητας χρήματος θα αποτελεί μια πράξη πλαστογραφίας κολοσιαίων διαστάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο: Όλες οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου σε συνεργασία θα προβούν σε μια πρωτοφανών διαστάσεων εκτύπωση χρήματος που δεν ανταποκρίνεται σε καμία αξία, για να πείσουν το κοινό πως το σύστημα δεν καταρρέει. Το χρέος έχει φτάσει πλέον σε μη-βιώσιμα επίπεδα και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τυπώνουν περισσότερο χρήμα και να ελπίζουν και να προσεύχονται πως το κοινό δεν θα καταλάβει τίποτα.

Κατά την οικονομική κρίση του 2008 έκαναν αυτό ακριβώς. Κι έπιασε τότε. Αν δεν το είχαν κάνει, θα είχε καταρρεύσει το όλο σύστημα. Βλέπετε, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις ζουν από αυτό το σύστημα και θα κάνουν τα πάντα για να το εμποδίσουν να καταρρεύσει. Είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί που διέπονται από την ομοιόσταση. Δεν θέλουν να πεθάνουν και λειτουργούν για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο.

Αποτέλεσμα; Σύντομα όλες οι κεντρικές τράπεζες θ' αρχίσουν να τυπώνουν πακτωλούς πλαστού εικονικού χρήματος σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το σύστημα και τις τράπεζες. Πλέον όλες οι συνομιλίες οι οποίες γίνονται δεν είναι για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά για το αν θα επιτρέψουν στο σύστημα να καταρρεύσει ή αν θα εκτυπώσουν περισσότερα χρήματα σε μια προσπάθεια να το σώσουν.

Ετοιμασθήτε για πρόσκρουση!

Αποπληθωρισμός (ουσιαστικό): Μια γενική μείωση του επιπέδου τιμών, ο αρνητικός πληθωρισμός ~ Βικιλεξικό. Δείτε επίσης εδώ για περισσότερα.

Πού θα χτυπήσουμε το παγόβουνο; Αριστερά ή δεξιά;
Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα το αποφασίσουν για μας
κι αμέσως μετά θα ανακοινώσουν τον ολοκληρωτικό
θρίαμβο του νεοφιλελευθερισμού...
Ο λόγος για τον οποίο θα κάνουν μια τέτοια τρέλα, να εκτυπώσουν δηλαδή άπειρο χρήμα, κάτι με το οποίο τα μεγάλα κεφάλια της Ευρώπης γέλαγαν πριν λίγες εβδομάδες, είναι πως αν δεν το κάνουν, η παγκόσμια οικονομία πάει ολόισια για τη μεγαλύτερη αποπληθωριστική συντριβή όλων των εποχών! Το σημερινό πρόβλημα, το οποίο νιώθουμε έντονα στην Ελλάδα, είναι πως το χρήμα έχει εξαφανιστεί από την αγορά και η κατανάλωση έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της αγοράς, του εμπορίου, των επιχειρήσεων, της παραγωγής και του γενικότερου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτή είναι ουσιαστικά η μορφή που έχει η αποπληθωριστική κρίση και η κατάρρευση που ακολουθεί λόγω αυτής. Κι αυτό θέλουν να αποφύγουν για τους ίδιους.

Κοινώς, ο αποπληθωρισμός οφείλεται στο γεγονός πως το χρήμα που τυπώνεται και κυκλοφορεί δεν επαρκεί για να καλύψει το χρήμα που καταστρέφεται από την κατάρρευση των τραπεζών. Η εκτύπωση χρήματος υποτίθεται ότι βοηθάει το σύστημα το οποίο πλέον κυριολεκτικά χρησιμοποιεί ανθρώπινο αίμα και πόνο για να χρηματοδοτήσει την ύπαρξή του για λίγο καιρό ακόμα. Η ανθρωποθυσίες έχουν επιστρέψει σαν μέσο κατευνασμού του Θεού του Χρήματος.

Ενώ αυτό το φαινόμενο συμβαίνει στον κόσμο λόγω συγκυριών, στη χώρα μας συντελείται λόγω μιας ηθελημένης πολιτικής επιλογής της Τρόικας (δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) με τη συνεργασία της κυβέρνησης Παπανδρέου και του μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού συστήματος: Της επιβολής δηλαδή μέτρων λιτότητας, τα οποία σαφώς δεν έχουν σκοπό να σώσουν την ελληνική οικονομία, αλλά να τη διαλύσουν σε επιμέρους εμπορεύσιμα κομμάτια. Το αποτέλεσμα είναι πως η χώρα μας αντιμετωπίζει το φάσμα μιας τέτοιας αποπληθωριστικής συντριβής του οικονομικού της συστήματος, η οποία μάλλον είναι αναπόφευκτη και έρχεται κατά πάνω μας με μεγάλη ταχύτητα.

"Σε περίπτωση ολοκληρωτικής κατάρρευσης του
χρηματοπιστωτικού συστήματος, πατήστε το
ειδικό κόκκινο κουμπί πανικού".
Δίνοντας το παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο, οι διάφορες ηγεσίες και οι υπάλληλοι της διεθνούς ελίτ συζητούν για την υιοθέτηση αυστηρών αντιμέτρων κατά του κακού εδάφους και των βουνών που έρχονται καταπάνω τους με μεγάλη ταχύτητα και τους τρομάζουν. Στην τελευταία μεγάλη προσπάθεια να αναβάλουν το πρόβλημα για το μέλλον, προτίθενται να γεμίσουν τον κόσμο με χαρτιά, τα οποία δεν θα έχουν καμία αξία και να το μεταθέσουν στα παιδιά των άλλων, όταν οι ίδιοι θα έχουν αποσυρθεί από τα πράγματα. Το ξέρουν πως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής θα είναι μια θεαματική υπερπληθωριστική συντριβή, όμως οι ίδιοι έχουν ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες τους για τις οχυρωμένες πόλεις στο Γιουκατάν του Μεξικού για να γίνουν γείτονες με τον μεγάλο παγκόσμιο διανοητή Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα φλέγεται.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι κεντρικές τράπεζες δεν αφήσουν παθητικά να χαθεί το σύστημα σε μια γιγαντιαία κατάρρευση, τη μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία. Αν και το χρήμα πλέον δεν ανταποκρίνεται σε καμία πραγματική αξία, ελπίζουν πως η πλημμύρα με πακτωλούς χρήματος θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος για ένα ή δύο χρόνια ακόμα.

Δεν υπολογίζουν όμως σε μια σημαντική πιθανότητα: Πως το σύστημα έχει ήδη πεθάνει. Όσο αίμα και να γεμίζουν το πτώμα της παγκόσμιας οικονομίας, όσο και να αναγκάζουν την πεθαμένη καρδιά της να χτυπάει, αυτό δεν πρόκειται να την αναστήσει.

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί αυτοί οι πακτωλοί πάνω σε πακτωλούς άχρηστου χρήματος δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά ή στον πληθυσμό, ακόμα κι αν πέσουν από ελικόπτερα.Ο σκοπός της δημιουργίας τους είναι για να γίνουν αποθεματικά στα σεντούκια κάποιων υπερπλούσιων, οι οποίοι πάνω στην τρέλα τους πιστεύουν πως μ' αυτά θα είναι οι άρχοντες του σύμπαντος την επόμενη μέρα της καταστροφής. Φυσικά, κάτι τέτοιο προϋποθέτει πως εμείς οι υπόλοιποι θα πιστεύουμε ακόμα στη δύναμη του ψεύτικου, πλασματικού, άνευ αξίας χρήματός τους... Μόνο ο καιρός και η ιστορία θα μας πουν αν θα τα καταφέρουν.