30 Μαΐου 2011

Οι "Αγανακτησμένοι" πήραν τους δρόμους


Το απολιτίκ κοινό πλησιάζει την …real politik.

Πάνω από 100.000 πολίτες εκφράζουν την αγανάκτηση τους
μπροστά στην Βουλή, χθες Κυριακή
Ένα μέχρι πρότινος απολιτικό κομμάτι της κοινωνίας μαζεύεται αυτές τις μέρες στο Σύνταγμα  και σε δεκάδες πλατείες της χώρας (σήμερα για 6η μέρα), για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην κυβέρνηση, στα κόμματα και στην εθνική περιπέτεια που μας έβαλαν. Χθες Κυριακή, το κίνημα ξεπέρασε τις 100.000 κόσμο, ο οποίος δεν ήταν στατικός και μετακινούταν συνεχώς από και εκτός του Συνάγματος. Πρόκειται για μια συντονισμένη ενέργεια σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ταυτόχρονα.

Είναι νέοι, μεγάλοι, γονείς με παιδιά. Κάθε τόσο γιουχάρουν με μια φωνή και φωνάζουν “Ούστ!”. Το κίνημα αυτό λειτουργεί πέρα από κόμματα, και αποτελείται από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών.


Δεκάδες λέιζερ φωτίζουν τους τείχους των κτηρίων της πλατείας
Το κίνημα αυτό μπορεί να πετύχει κάτι, μπορεί και όχι. Δεν έχει όμως κάποια ατζέντα. Απλά είναι μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Ξεκίνησε σαν μια αντίδραση στα περιπαικτικά σχόλια των Ισπανών σε αντίστοιχες διαμαρτυρίες στην χώρα τους και έκτοτε γιγαντώνεται, καθώς αγγίζει όλο και περισσότερους.

Οι κάμερες της τηλεόρασης έγιναν στόχοι των λέιζερ
του κοινού. Υπηρχε συνεχής παρενόχληση της
μετάδοσης καθόλη την διάρκεια
Αν όμως αυτό το κίνημα πάρει διαστάσεις, τότε θα δούμε αλλαγή του σκηνικού, όπως έγινε και στην Ισπανία. Θα υπάρξει κάποια αφορμή (τελικός πρωταθλήματος μπάσκετ) και θα πρέπει να αφήσουν την πλατεία σε άλλους, στους οπαδούς των ομάδων να πανηγυρίσουν. Ως γνωστό, τα αθλητικά σωματεία και οι οπαδοί τους είναι πιο νόμιμα από μια λαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας, συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα να εμποδίζουν τις αυθόρμητες εκφράσεις χαράς των φιλάθλων.

Αυτό μπορεί να νομιμοποιήσει τις δυνάμεις καταστολής να χρησιμοποιήσουν πλαστικές σφαίρες, κλομπ ανάποδα, πυροσβεστικά οχήματα και τόνους νέας τεχνολογίας, στρατιωτικά δακρυγόνα για να διαλύσουν τους καταπατητές, που προσβάλουν την χώρα που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς. Άσε που τόσοι άνθρωποι μπορεί να προκαλέσουν και καμιά πανούκλα, οπότε η επέμβαση θα γίνει και για λόγους υγείας του κοινωνικού συνόλου.

Το πλήθος κατά διαστήματα έστρεφε προς την Βουλή
και γιούχαρε μαζικά
Το βρίσκετε απίθανο αυτό το σενάριο; Περιμένετε λίγες μέρες ακόμα. Αντί για συναίνεση, δηλαδή αντί για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, δέχονται κοινωνική αντίδραση από “εχθρούς της δημοκρατίας” και “τρομοκράτες”. Να περιμένετε να παρεισδύσουν διάφορα περίεργα στοιχεία και να προκαλέσουν βίαια επεισόδια μέσα στον κόσμο. Θυμάστε την Marfin; Προσωπικά γνωρίζω αυτόπτεις μάρτυρες που περιγράφουν τα γεγονότα αρκετά διαφορετικά από την επίσημη εκδοχή… Η ιστορία δεν είναι μόνο προνόμιο των νικητών χρεοκρατών, αλλά και ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας.

Οι μόνες πιθανότητες να μην γίνει κάποια προβοκάτσια είναι είτε επειδή θεωρούν αυτή την κίνηση αθώα και ακίνδυνη, είτε γιατί θέλουν να εκτονώνεται το κοινωνικό συναίσθημα σε ανοργάνωτες εκτονώσεις συλλογικού θυμού.

Τα κεντρικά ξενοδοχεία αποτελούσαν στόχο των
διαμαρτυριών. Πιθανώς αντιπροσωπεύει τον τόπο
διαμονής των εκπροσώπων της Τρόικα
Όπως και να ‘χει, καλό είναι οι αστυνομικές δυνάμεις που ενισχύονται στην περιοχή της πλατείας να μην πλήξουν το πλήθος γιατί θα θρηνήσουμε θύματα που θα περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, μητέρες και παιδιά. Και με το τεράστιο πλήθος στον περιορισμένο χώρο της πλατείας, αυτό δεν είναι διόλου απίθανο.