22 Ιουλίου 2011

Το δόγμα του Σοκ - Ναόμι Κλάιν - Επίκαιρο όσο ποτέ

"Ο καλύτερος τρόπος για να μείνεις προσανατολισμένος και να αντισταθείς στο σοκ είναι να ξέρεις τι σου συμβαίνει και γιατί". ~ Ναόμι Κλάιν

Το Δόγμα του Σόκ: Μέρος 1ο (Δείτε τις συνέχειες παρακάτω)


[Δείτε τα υπόλοιπα μέρη, 2 - 6 παρακάτω]

Το Δόγμα του Σοκ, είναι ένα βιβλίο από την Καναδή δημοσιογράφο Ναόμι Κλάιν, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για να κατανοήσουμε τι γίνεται γύρω μας και γιατί αυτό γίνεται...

Τώρα το βιβλίο της έχει μεταφερθεί σε μορφή ντοκιμαντέρ και ομολογώ είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έχω δει στην ζωή μου. Δείτε το σε 6 συνέχειες σε αυτό το άρθρο.

Η Κλάιν μας εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η τεχνική βασανισμού με ηλεκτροσόκ της CIA έχει γίνει όπλο υποταγής του πληθισμού και επιβολής πάνω στις κοινωνίες από τους νεοφιλελεύθερους. Η ιδέα βασίζεται στον καθηγητή Μίλτον Φρίντμαν, ο οποίος αποτελεί τον εγκέφαλο πίσω από το έκτρωμα του νεοφιλελευθερισμού. 

Το Δόγμα του Σοκ έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις χώρες που έχουν υποταχθεί στο ΔΝΤ, στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ και στόχο έχει την κάμψη των αντιστάσεων του τοπικού πληθυσμού στα προγράμματα υφαρπαγής του πλούτου της χώρας τους.

Ο μόνος τρόπος να αντισταθεί κανείς στις τεχνικές πρόκλησης σοκ που υφίσταται είναι να είναι ενημερωμένος. Αυτή είναι η υποχρέωση κάθε ανθρώπου που θέλει να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του.

"[Ο Φρίντμαν] συμβούλεψε τους πολιτικούς ότι αμέσως μετά από μια κρίση θα πρέπει να προωθούν άλλες επώδυνες πολιτικές μαζί, πριν ο κόσμος μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του. Ονόμασε αυτή τη μέθοδο 'θεραπεία του οικονομικού σοκ'..." ~ Ναόμι Κλάιν

Το Δόγμα του Σοκ: Μέρος 2ο (Δείτε τις συνέχειες παρακάτω)


[Δείτε τα μέρη 3-6 παρακάτω]

Σας θυμίζουν τα λόγια αυτά κάτι που βιώνετε μήπως; Στην Ελλάδα τα μέτρα έρχονται το ένα μετά το άλλο και θυμίζουν την πρακτική του Τούβλου του Πινοσέτ, που αναφέρει και η Κλάιν στο βιβλίο της. 

Ας πάρουμε για παράδειγμα την τελευταία εφαρμοφή του δόγματος του σοκ, αυτή που εφαρμόζεται στην Κύπρο μετά από την έκρηξη. Ήδη γίνεται συζήτηση,για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο... ΔΝΤ - για μια έκρηξη! - ενώ διάφορα παπαγαλάκια μιλάνε για... απεμπλουτισμένο ουράνιο και για πλήρη καταστροφή της Δημοκρατίας, ενώ προτείνουν μέτρα λιτότητας! Για μια έκρηξη που σκότωσε κάποιους, δημιούργησε προβλήματα, αλλά να λέμε πως κατέστρεψε και μια χώρα;

Δείτε δωρεάν το ντοκυμαντέρ βασισμένο στο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν. Ίσως είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα έχετε δει ποτέ (Τα βίντεο περιέχουν διαφημίσεις - πατήστε το κουμπί Χ πάνω δεξιά στο πλαίσιο για να τις αφαιρέσετε):

Δόγμα του Σοκ: Μέρη 3, 4, 5 & 6.