6 Ιουλίου 2011

Η αργή βασανιστική καλοκαιρινή κατρακύλα στον γκρεμό

"Ο Θεός πέθανε!" ~ Νίτσε (1883)
"Ο Νίτσε πέθανε!" ~ Θεός (1900)

Ώπα! Τι έγινε ρε παιδιά;
Μετά τα γεγονότα της 29ης Ιουνίου, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει μπει σε μια περίοδο αναμονής, καθώς όλοι, και κυρίως ο ίδιος ο αγανακτισμένος λαός, έχουν κουραστεί. Σαν αποτέλεσμα, παρατηρούμε μια ύφεση στις αντιδράσεις και μια στάση αναμονής από όλους.

Αυτό προσπαθεί τώρα να το εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, με μια νέα εντατική καμπάνια προπαγάνδας, η οποία βασίζεται κυρίως στο γεγονός πως έχει αφαιρέσει σχεδόν ολοκληρωτικά τον αντίλογο από το σύνολο των τηλεοπτικών καναλιών, των εφημερίδων και των μεγάλων portals. Το ραδιόφωνο και το Ίντερνετ ακόμα κρατούν, προς το παρόν, αλλά η τηλεόραση είναι από μόνη της το μόνο που συντηρεί αυτή την κυβέρνηση στην εξουσία.

Η εντατική προπαγάνδα και η αδιόρατη απειλή βίας (π.χ. δημοσιεύσεις περί αγοράς νέων “οικολογικών” χημικών καταστολής υπερπολλαπλάσιας αξίας από αυτά που χρησιμοποιήσε η ΕΛΑΣ στην Αθήνα στις 29/6) είναι μια υποχθόνια απειλή που στόχο έχει να κρατήσει τους νοικοκυραίους μακριά από την Πλατεία και να τρομοκρατήσει τους Έλληνες ώστε να μην αντιστέκονται.

Επίσης, το σύνθημα “αφήστε την Πλατεία, πάμε παραλία”, προφανώς εμπνευσμένο από το αντίστοιχο σύνθημα του καθεστώτος Μπερλουσκόνι, είναι επίσης ένα από τα φτηνά κόλπα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο μέχρι το φθινόπωρο.

Η κρατική προπαγάνδα είναι χείμαρρος που έχει φουσκώσει αυτές τις μέρες. Τα τηλεπαράθυρα έχουν γεμίσει με δεκάδες μικρούς και μεγάλους εκπροσώπους τύπου του νεοΠΑΣΟΚ (και λιγότερο της νεοΝΔ), οι οποίοι παίζουν γύρω γύρω από τον Εθνικό Διχασμό μιας παλαιότερης εποχής, κατηγορώντας τον τελευταία απείθαρχο ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα ως τους υποκινητές κάθε έκφρασης αγανάκτησης και οργής κατά του πολιτικού συστήματος. Η γελοιότητα και ο λαϊκισμός πάνε χέρι χέρι αυτές τις μέρες. Έχουμε φτάσει σε σημείο να ακούμε αστειότητες από εκπροσώπους του νεοΠΑΣΟΚ, πως ο “μικρομέγαλος” ΣΥΡΙΖΑ έχει τόσο μεγάλη δύναμη, που προκαλεί διαρκώς επεισόδια με οργανωμένες ομάδες. Το νεοΠΑΣΟΚ αγνοεί στη ρητορική του τον δικό του προκλητικότατο ρόλο σε όλα αυτά. Η στάση αυτή επιβεβαιώνει πανηγυρικά το ρητό πως “τον κακό τον χορευτή τον ενοχλούν τα @@ του”.

Η αλήθεια είναι πως το νεοΠΑΣΟΚ προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργήσει έναν εσωτερικό εχθρό, όπως έκανε ο "Εθνάρχης" το '65, για να κρατήσει την αριστερά διασπασμένη και αδύναμη να λάβει θέση στις επερχόμενες μάχες μέσα στην κοινωνία. Σ' αυτό συμβάλει θεαματικά η πραγματικά σχιζοφρενική και απαράδεκτη στάση της κ. Παπαρήγα και του ΚΚΕ, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτόν τους ως τους “μοναδικούς γνήσιους εκπρόσωπους της αριστεράς” και υπονομεύουν τις όποιες προσπάθειες κάνουν τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα. Με εξαίρεση φυσικά του "κόμματος" του κ. Κουβέλη, που σχεδόν αναπαράγει τα φαξ με τη λίστα των επιτρεπόμενων θεμάτων της ημέρας του Υπουργείου Τύπου και παραδόξως δεν το αγγίζουν.

Προσωπικά σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θεωρώ πως είμαι αριστερός. Κάθε άλλο. Όμως, η αριστερά είναι απαραίτητη αυτή την ιστορική στιγμή. Είναι προφανές πως με τον δρόμο που έχουν πάρει τα πράγματα και με την ακραία, αλαζονική και προκλητική στάση του νεοΠΑΣΟΚ, το οποίο ρίχνει ανεξέλεγκτα λάδι στη φωτιά, η αντιπαράθεση μόνο το ίδιο θα βλάψει. Καθώς η αριστερά είναι της μοδός, όπως μας λέει και ο Μάρξ, “η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη σαν τραγωδία, τη δεύτερη σαν φάρσα”. Πόσο αλήθεια είναι αυτό!

Η Ενωμένη Ευρώπη των Λαών, μάλλον
κάπου δεν τα πάει και πολύ καλά τελευταία...
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παραδόξως, είναι το μόνο κόμμα που εκφράζει πια έναν υποτυπώδη και κάπως δομημένο πολιτικό λόγο, αν και αυτός έχει σοβαρά λερωμένη τη φωλιά του από το παρελθόν, με το παραμύθι του περί της "Ευρώπης των Λαών". Όμως, αν αυτή η απελπισμένη προσπάθεια δαιμονοποίησής του συνεχιστεί για πολύ, θα τον ωφελήσει και θα τον οδηγήσει στο να γίνει ένας βασικός παράγοντας των εξελίξεων τον επόμενο καιρό. Φυσικά αυτό θα συμβεί αν πρώτα δεν τεθεί υπό διωγμό και χαρακτηριστεί ως “παράνομο κόμμα”. Κάτι τέτοιο με τη σειρά του θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε εκτενέστερη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας και σε πραγματική απειλή εξέγερσης, καθώς θα είναι η πλέον περίτρανη απόδειξη πως η δημοκρατία έπεσε. Αλλά να μου πεις, το πνιγμένο νεοΠΑΣΟΚ από τα μαλλιά του πιάνεται... Τόσο απελπισμένοι είναι, καθώς καλούνται να υπερασπίσουν μιαν εντελώς ανυποστήρικτη, ηθικά και ουσιαστικά, θέση και ασκούν προκλητικά μια πολιτική ανοιχτής εξαπάτησης και ξεπουλήματος της χώρας. Μόνο με τέτοια φτηνά κόλπα μπορούν να κρατήσουν την εξουσία, μιας και τα ψέμματά τους δεν τα πιστεύει κανείς πια.

Επίσης, αυτές τις μέρες έχουμε γεμίσει με μια νέα γενιά “τηλεσοφών” (βλέπε 'οι 32' από το παρελθόν), οι οποίοι μας λένε σε όλα τα κανάλια τι καλό που είναι το Μνημόνιο για την Ελλάδα, πόσο σωστά είναι τα μέτρα και πόσο θα μας ωφελήσουν, πως όλα έχουν και τη θετική τους πλευρά, και πως θα πρέπει να κάτσουμε όλοι ήσυχα μπροστά στις τηλεοράσεις μας και να τους θαυμάζουμε που είναι τόσο σοφοί! Οι αντίθετες φωνές έχουν εξαφανιστεί από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και επιτέλους ξέρουμε πια πώς ένιωθε ο κόσμος την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και της λογοκρισίας του Πολιτμπυρό.

Η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και πιο παράδοξη και σουρεαλιστική. Φτάσαμε μέχρι το σημείο να ισχυρίζεται ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (ΠΡΟ.ΠΟ), με την προσωπική φρουρά των 200 ανδρών και το σύνολο της αστυνομίας στη διάθεση του, πως “απειλείται η ζωή της οικογένειάς του” από μερικούς συριζαίους/ τρομοκράτες/ διαδηλωτές/ άγνωστους/ εγκληματίες/ κουκουλοφόρους/ τεντυμπόηδες και να απαιτεί από το βήμα της Βουλής, δηλώσεις νομιμοφροσύνης απ' όλα τα πολιτικά κόμματα για την καταστολή κάθε έκφρασης αντίθεσης προς στο κόμμα του και την πολιτική που εφαρμόζει! Έχουμε τρελαθεί τελείως!

Μην ανησυχείτε!
Η ανάκαμψη φαίνεται ξεκάθαρα
παντού γύρω μας!..
Αυτό έρχεται αμέσως μετά από άλλες μεγάλες δηλώσεις του για την ανυπαρξία οποιασδήποτε αστυνομικής βίας και πως όλα είναι ψέματα, ακόμα και οι τηλεοπτικές εικόνες. Η δε ΕΛΑΣ για τον ίδιο αποτελεί ένα ανεξάρτητο, μη-ελεγχόμενο ξένο σώμα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση και πράττει κατά το δοκούν, χωρίς η κυβέρνηση να έχει οποιαδήποτε ευθύνη για το τι θα κάνει. Αν δε κάποιος τεντυμπόης την προκαλέσει, έχει δικαίωμα να ερημώσει την Αθήνα για 15 μέρες. Η προκλητικότητα, η έπαρση και η αλαζονεία είναι η νέα μόδα στο πολιτικό σύστημα και ανάβει καθημερινά πυρκαγιές, καθώς προσβάλλει βάναυσα αυτό που νιώθει ο λαός ως περί δικαίου αίσθημα. Πετάνε τόσο ψηλά στην νεφελοκοκκυγία, που έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Εξ άλλου, με ελικόπτερα και το ιδιωτικό τζετ της Ελληνικής Δημοκρατίας μετακινούνται από τα παλάτια τους. Ας φάμε παντεσπάνι λοιπόν...

Θεωρώ παράξενο πως ο κ. υπουργός δεν έχει βγει ακόμα να δηλώσει δημόσια με ποιο ακριβώς τρόπο θα προστατέψει στο μέλλον τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, μετά από τις απειλές που δέχτηκαν πρόσφατα και εκείνοι, για να εξαναγκαστούν να ψηφίσουν υπέρ του Μεσοπρόθεσμου και ενάντια στη συνείδησή τους, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται.

Αυτές οι καταγγελίες σημαίνουν πως οι βουλευτές μας από εδώ και πέρα θα είναι φοβισμένοι και ευάλωτοι σε κάθε ψηφοφορία και θα αναγκάζονται να κάνουν κωλοτούμπες κάθε φορά και να ψηφίζουν, υπό καθεστώς θανάσιμων απειλών από το εξωτερικό, για να σώσουν την δική τους οικογένεια και τον εαυτό τους. Θα περίμενα την αλληλεγγύη του κ. υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ στους βουλευτές, καθώς έπειτα και από τις δηλώσεις του είναι και ο μόνος που θα μπορούσε να καταλάβει ανθρώπινα λ.χ. τον κ. Αθανασιάδη, ο οποίος δεν έχει στη διάθεση του την εκτενή προσωπική φρουρά του κ. υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. και η έκθεση του βουλευτή σε απειλές εκθέτει την πατρίδα και τη δημοκρατία.

Εξ άλλου, ο κ. υπουργός δηλώνει και πατριώτης και δημοκράτης και με το αντιδικτατωρικό του παρελθόν προφανώς έχει εξαιρετικά αυξημένη ευαισθησία σε τέτοια λεπτά θέματα και θα έπρεπε να επιμεληθεί προσωπικά της υπόθεσης... Αλλά ένα περίεργο πράγμα: Δεν έχουμε ακούσει κάτι τέτοιο, για να πούμε την αλήθεια. Μόνο η σιωπή κυριαρχεί, οπότε μάλλον και δεν πρόκειται να δώσει κανείς σημασία.

Γιατί όπως έχω γράψει ξανά, όλα αυτά είναι περίτρανη απόδειξη πως δεν υφίσταται πραγματικά το ελληνικό κράτος, απλά ένας άδειος εξωσκελετός που το κρατάει ακόμα στη θέση του. Αυτός αποτελείται από μερικές ομάδες μέσα στη δομή του κράτους, οι οποίες λειτουργούν ακόμα λόγω αδράνειας και φιλοδοξιών. Δεν είμαι όμως και πολύ σίγουρος πως θα ισχύει αυτό στο μέλλον. Μετά από τις επερχόμενες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, δεν βλέπω τα πράγματα ρόδινα. Ήδη η βόρεια Κύπρος, αναφέρεται επισήμως από την κυβέρνηση ως “Τουρκική Δημοκρατία”. Σίγουρα οι Κύπριοι θα αγαπούν πολλά τον κ. Γιωργάκη και τον κ. Βαγγέλη μετά από αυτό.

Μετά τον Σεπτέμβρη, θα δούμε πράματα και θάματα, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιωτικοποίησης της Εφορίας και της αναγκαστικής απόλυσης εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων υπό τη μορφή της “εργασιακής εφεδρείας”. Αυτή την καθυστερεί όσο μπορεί το νεοΠΑΣΟΚ, καθώς πολλοί δημόσιοι αποτελούν το μόνο κομμάτι της κοινωνίας, σημαντικό ποσοστό του 21% του πληθυσμού που το στηρίζει ακόμα. Οι πιέσεις αυξάνονται όμως για να μετατραπεί το σύνολο του δημόσιου τομέα σε ιδιωτικό, καθώς τα διεθνή λαμόγια ακονίζουν τις μασέλες τους, μάσα ακούν και μάσα δεν βλέπουν. Πόσο να αντέξουν οι άνθρωποι;

Τον μόνο που λυπάμαι είναι τον κ. Σαμαρά, που θα κληθεί να παραλάβει για πρώτη φορά στην ιστορία, πραγματικά και όχι ρητορικά, ένα απίστευτο χάος και οι Ευρωπαίοι θα τον πιέζουν να συνεχίσει το πρόγραμμα ξεπουλήματος, χωρίς όμως να έχει πια την στήριξη του μέχρι τότε καταρρέοντος κρατικού μηχανισμού.

Από την άλλη, πιστέψτε με, σε δύο-τρεις μήνες, η Ελλάδα θα είναι το τελευταίο πρόβλημα που θα απασχολεί την ξεδοντιάρα γριά Ευρώπη, της οποίας η κατάρρευση θα ακουστεί στα πέρατα της γης... Ήδη αυτή έχει αρχίσει: Πείτε επίσημα αντίο στη Συνθήκη του Σένγκεν που μας συντρόφευε τόσα χρόνια! Το δε Ευρώ, δεν αισθάνεται και τόσο καλά τελευταία.

Η αργή κατρακύλα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει τσουνάμι, μάλλον μετά τον Σεπτέμβρη, και να μας πνίξει όλους.