28 Αυγούστου 2011

Το χρήμα ως χρέος 2 [Αγγλικά χωρίς ελληνικούς υπότιτλους]


Ένα ενδιαφέρον βίντεο που εξηγεί την πραγματική φύση του μοντέρνου χρήματος ως χρέος. Το χρήμα πλέον δημιουργείται από τις ιδιωτικές τράπεζες και όχι από τις κυβερνήσεις, ενώ δεν έχει πια καμία πραγματική αξία, καθώς δεν έχει αντίστοιχη αξία σε χρυσό. Το χρήμα που κυκλοφορεί σήμερα έχει αξία μόνο και μόνο γιατί κάποια αρχή (το κράτος) λέει πως έχει αξία και αποτελεί μέσο συναλλαγών.

Το πρόβλημα σήμερα είναι πως οι τράπεζες κατασκευάζουν το χρήμα από αέρα κοπανιστό. Τα πάντα είναι υποσχέσεις πως κάποιος θα πληρωθεί με τόκο σαν αντάλλαγμα μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος. Χωρίς πραγματικό χρήμα δεν υπάρχει οικονομία. Αν βάλουμε σ' αυτό και το πρόβλημα του τόκου που υπάρχει εκτός του συνόλου της οικονομίας [βλέπε το νέο μόνιμο άρθρο Ο ενδέκατος βώλος], τότε μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα πως η μοντέρνα οικονομία είναι μια φούσκα και αυτή τη στιγμή η φούσκα σκάει.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα: Αν κάποιος τυπώσει πλαστό χρήμα είναι πλαστογράφος και εγκληματίας. Αν μια τράπεζα τυπώσει πλαστό χρήμα, είναι θεσμός.

Μήπως θα πρέπει η ανθρωπότητα να κοιτάξει λίγο τις προτεραιότητές της ξανά;