21 Αυγούστου 2011

Η μεγάλη τραπεζική καταστροφή είναι προ των πυλών


"Προσοχή! Πέεεεεεφτει!"

Εδώ και λίγες εβδομάδες, έχουμε μια μεγάλη αναταραχή στις χρηματαγορές, με έντονες πτώσεις και παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες για να αποφευχθεί το γενικό κράχ. Τα ΜΜΕ συμμετέχουν σ' αυτή την ιστορία με ξεκάθαρα ψέμματα (πλέον, το μόνο που έχουμε να περιμένουμε απ' αυτά είναι να αποκρύπτουν την αλήθεια).

Έτσι, όταν οι γενικοί δείκτες (πχ Dow, S&P 500, DAX, ΓΔ ΧΑΑ) επιστρέφουν πρόσκαιρα σε αυξητική τάση, λόγω της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών, τα ένδοξα ΜΜΕ βάζουν την κασέτα και μεταδίδουν πως η "Wall Street ανεβαίνει..." ή πως "είναι μια ακόμα απλή κυκλική αναπροσαρμογή" ή το αγαπημένο μου "τώρα πίσω στην Ανάπτυξη".

Πέρα από την τεράστια διασκεδαστική αξία που έχουν όλα αυτά τα ανόητα μηνύματα που αναμεταδίνουν τα μέσα, τα οποία πια δεν συντάσσονται στις αίθουσες σύνταξης, αλλά στους διαδρόμους του υπουργείου Τύπου, όπως όλες οι ειδήσεις, κρύβουν μια δυσάρεστη, απαισιόδοξη και επικίνδυνη αλήθεια: Όλα αυτά είναι μια λανθασμένη και χαζοχαρούμενη ερμηνεία των γεγονότων και η κρίση είναι τόσο μεγάλη και βαθιά (καθότι συστημική) που δεν διαφαίνεται ανάκαμψη στο κοντινό μέλλον. Αντίθετα, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την κατάρρευση του συστήματος μέχρι τον χειμώνα.

Για δείτε τα παρακάτω στοιχεία από το Google Finance, για να διαπιστώσετε πως η νέα μεγάλη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος είναι προ των πυλών, μια κρίση που θα κάνει την κρίση του 2008 να μοιάζει με απλό λόξυγκα.

Αμερικανικές τράπεζες (στοιχεία 3 Αυγούστου 2011)

Bank of America: -34.1% τους τελευταίους 12 μήνες, -34.51% τους τελευταίους 6 μήνες, αλλά και πτώση -14.2% μόνο τον τελευταίο μήνα.

Citigroup: -9.78% τους τελευταίους 12 μήνες, -22.64% τους τελευταίους 6 μήνες, αλλά και πτώση -13.22% μόνο τον τελευταίο μήνα.

Morgan Stanley: -24.23% τους τελευταίους 12 μήνες, -30.12% τους τελευταίους 6 μήνες, αλλά και -12.33% μόνο τον τελευταίο μήνα.

Goldman Sachs: -13.95% τους τελευταίους 12 μήνες, -19.93% τους τελευταίους 6 μήνες, -3.53% μόνο τον τελευταίο μήνα.

JPMorgan: -3.21% τους τελευταίους 12 μήνες, -12.54% τους τελευταίους 6 μήνες, αλλά και πτώση -4.38% μόνο τον τελευταίο μήνα.


Ευρωπαϊκές τράπεζες

Société Générale: -34.82% τους τελευταίους 12 μήνες, -36.39% τους τελευταίους 6 μήνες, και πτώση -30.28% μόνο τον τελευταίο μήνα.

Crédit Agricole: -30.9% τους τελευταίους 12 μήνες, -31.66% τους τελευταίους 6 μήνες, αλλά και -30.8% μόνο τον τελευταίο μήνα.

Deutsche Bank: -31% τους τελευταίους 12 μήνες, -17.61% τους τελευταίους 6 μήνες, και πτώση -16.48% μόνο τον τελευταίο μήνα

RBS: -35.61% τους τελευταίους 12 μήνες, -25.12% τους τελευταίους 6 μήνες, αλλά και πτώση -17.73% μόνο τον τελευταίο μήνα

Δείτε παρακάτω την εξέλιξη, μετά την "ανάκαμψη" των χρηματαγορών, στις 16 Αυγούστου:

Bank of America: +7.93% στις 15 Αυγούστου, αλλά -22.4% τον τελευταίο μήνα και  -34.95% (!) τους τελευταίους 3 μήνες.

Citigroup: +4.76% στις 15 Αυγούστου, αλλά -18.53% τον τελευταίο μήνα και  -24.71% τους τελευταίους 3 μήνες.

Morgan Stanley: +6.10% στις 15 Αυγούστου, αλλά -15.03% τον τελευταίο μήνα και πτώση -25.74% τους τελευταίους 3 μήνες.

Goldman Sachs: +2.28% στις 15 Αυγούστου, αλλά -8.28% τον τελευταίο μήνα και  πτώση -15.79% τους τελευταίους 3 μήνες.

Société Générale: +2.06% στις 15 Αυγούστου, αλλά -28.53% τον τελευταίο μήνα και  πτώση -41.23% (!) τους τελευταίους 3 μήνες.


"Its the banks, stupid!" *

* "Είναι οι τράπεζες, ανόητε!"

Οι ρωγμές είναι ήδη ορατές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι παραπάνω πίνακες μας δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Είναι οι τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτό που έχει πρόβλημα!

Επίσης, το πρόβλημα έχει και μια άλλη σημαντική διάσταση. Όπως αναφέρει ο John Carney στο CNBC.com:

«Υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα με τα hedge funds τα οποία προσπαθούν να αντισταθμίσουν την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Καθώς έχει απαγορευτεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες να πουλάνε με ανοιχτή πώληση, αυτό κάνει την έκθεση των hedge funds προβληματική. Μια απάντηση από μερικά από αυτά θα είναι να προχωρήσουν σε ανοιχτή πώληση των εκτεθειμένων ομολόγων από αμερικανικές τράπεζες, σαν εναλλακτική».
~ John Carney, Το ντόμινο των ευρωπαϊκών τραπεζικών προβλημάτων,The domino effect of Europe bank woes

Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα με το παραπάνω πως το σύστημα έχει απωλέσει εντελώς τη δυνατότητά του για ομοιόσταση, δηλαδή να διατηρήσει σταθερό το status quo. Βλέπουμε πως η αρπακτικότητα, η απληστία και η ανευθυνότητα, οι "ποιότητες" που τόσο πολύ εκθειάζει ο νεοφιλελευθερισμός, δηλαδή η τελευταία φάση του καπιταλισμού, είναι αυτά που θα οδηγήσουν στην πτώση του. Το παραπάνω κείμενο θα μπορούσε να ερμηνευθεί συμβολικά ως "η πράξη της αγοραπωλησίας του σχοινιού που θα κρεμαστούν οι πρώτοι καπιταλιστές", ένα σχοινί που τους το πούλησαν οι όμοιοί τους. Φυσικά, με δάνειο και τοκογλυφικό τόκο, καθώς "ο κίνδυνος της επένδυσης" είναι μεγάλος, μετά τις κρεμάλες. Με όλα αυτά βλέπουμε τη γελοιότητα, την τρέλα και την αρρώστια που διακατέχει το σύστημα και καταλαβαίνουμε πως δεν μπορεί να σταθεί για πολύ ακόμα.

"Τα λεφτά μας πίσω!"
Το τραπεζικό σύστημα είναι "διασφαλισμένο"
και "εγγυημένο" από το ελληνικό κράτος και από την ΕΕ
και δεν πρόκειται ποτέ να καταρρεύσει. Ποτέ!
Μας στηρίζουν φίλες χώρες όπως η Φινλανδία.
Εξάλλου, ο Μπένι θα βάλει ενέχυρο τον Παρθενώνα... 
Καθώς πολλοί μπορεί να βγουν και να πουν πως το σύστημα έχει πολλές αντοχές ακόμα και πως όσο τυπώνονται χρήματα όλα θα είναι καλά και η 'κονόμα θα συνεχιστεί, σας παραθέτω, σαν δώρο πείτε το, την πορεία των τραπεζών τα τελευταία 5 χρόνια (περίοδος 25 Αυγούστου 2006 – 19 Αυγούστου 2011). Στα στοιχεία αυτά βλέπουμε την τραγωδία να εκτυλίσσεται περίτρανη μπροστά στα μάτια μας:

Πορεία των τραπεζών τα τελευταία 5 έτη 
(Πηγή: Google Finance)

Bank of America : - 86.68%
Citigroup: -94.33%
Morgan Stanley: -70.72%
Keycorp: -83.46%
Fifth Third Bancorp: -76.06%
Barclays: - 76.85%
RBS: -96.83%
Société Générale: -83.57%
BNP Paribas: -60.64%
Crédit Agricole: -81.39%
UBS: -75.27%
Credit Suisse: -52.92%
Deutsche Bank: -65.26%

Για δείτε και τους αντίστοιχους χρηματιστηριακούς δείκτες για την ίδια περίοδο:

Dow Jones: μόνο -3.97%
S&P 500: μόνο -12.81%


Η πτώση των τραπεζών
- "Μα, πού πήγαν όλες;;;"
Εδώ φαίνεται το μέγεθος και η φύση του προβλήματος: Είναι το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν πέσει πολύ περισσότερο από των υπολοίπων εταιριών. Κάποιες έχουν χάσει μέχρι και το 95% της αξίας τους (Citigroup). Όπως όλοι ξέρουμε, ο μόνος λόγος που αυτές οι τράπεζες στέκουν ακόμα είναι επειδή τους δίνουμε εμείς όλα τα λεφτά μας. Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, είναι οι ίδιες τράπεζες που διασώσαμε με τα λεφτά του ελληνικού δημοσίου (€109 δις + νέα €109 δις μέσω του νέου ευρωπαϊκού πακέτου "βοήθειας", το οποίο θα πάει στις ντόπιες τράπεζες, για να μπορέσουν να τις εξαγοράσουν μετά οι ξένες), αλλά και μέσα από το γενικό ξεπούλημα της χώρας μας στους "πιστωτές" μας (στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες). Είναι καλό να γνωρίζεις πως τα λεφτά των κοινωνιών, που τόσο γενναιόδωρα δωρίζονται στις καημένες τις τράπεζες από τους καλούς πολιτικούς μας σε Ευρώπη και Αμερική, έχουν πεταχτεί κυριολεκτικά στα σκουπίδια.

Οι τράπεζες έχουν λάβει παγκοσμίως τεράστια ποσά για να ανακάμψουν από την κρίση του 2008, με το πρόσχημα πως θα επιστρέψουν τα κεφάλαια αυτά στην αγορά. Στην πραγματικότητα, ούτε ένα ευρωλεπτό δεν επιστρέφεται στην πραγματική οικονομία. Τα ποσά αυτά έχουν διοχετευτεί στα χρηματιστήρια, όπου και έχουν αποτεφρωθεί μέσα στη γενική κατάρρευση.

Για τις ελληνικές τράπεζες δεν μιλάω καν. Η μετοχή της Eurobank έχει χάσει το 85% της αξίας της μετοχής της (από €14 αξία το 2008, σήμερα αξίζει λίγο πάνω από €2). Η Alpha Bank, αντίστοιχα έχασε το 90% της αξίας της (€23 max το 2007, και €2,5 σήμερα). Η Εθνική, 90% (€37 στο τέλος του 2007, €3,74 σήμερα). Οι υπόλοιπες ακολουθούν την ίδια πορεία. [Πηγή: naftemboriki.gr]

Μέσα στο βαρέλι χωρίς πάτο. Επιστήμονες εικάζουν
πως πρόκειται για μεταμφιεσμένη μαύρη τρύπα...
Κι όμως, στις ελληνικές τράπεζες δόθηκε ένα συνολικό πακέτο βοήθειας €109 δις και η περίφημη βοήθεια από την Ευρώπη αφορά τη στήριξή τους και μόνο με άλλα €109 δις (όλα υπό μορφή εγγυήσεων, για να λάβουν δάνεια με μηδενικό επιτόκιο από την ΕΚΤ). Κι όμως, η συνολική σημερινή χρηματιστηριακή τους αξία είναι μόλις €9,7 δις. Το τι έγιναν όλα αυτά τα λεφτά, το γιατί δεν επιστρέφουν στην αγορά, όπως θα έπρεπε και γιατί το μόνο που απασχολεί τον πρωθυπουργό είναι η διάσωση των τραπεζών σε βάρος της κοινωνίας, για την οποία και θριαμβολογεί, ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ...

Το συμπέρασμα; Όσο περισσότερες γιγαντιαίες απώλειες θα έχουν οι τράπεζες, διεθνείς και ντόπιες, τόσο πιο πολύ θα πετάνε το δημόσιο χρήμα μέσα σ' ένα "βαρέλι δίχως πάτο", από το οποίο ούτε ένα λεπτό δεν θα επιστρέψει ποτέ πίσω στην αγορά. Προτείνω σε όλους να αγνοούν τις θριαμβολογίες κάθε φορά που ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ ανεβαίνει 2-3 μονάδες και να μην πιστεύουν κανένα πολιτικό που τους ορκίζεται πως τα χρήματα θα επιστραφούν πίσω ή πως η διάσωση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί κίνηση καλής θέλησης της ΕΕ. Όταν έχουν χάσει ήδη το 80-90% της χρηματιστηριακής τους αξίας, τί μπορεί πια να τις σώσει; Σύντομα, πολλές θα γίνουν βορά εξαγοράς (πιθανώς και ρευστοποίησης) από τις ξένες, πιο αρπακτικές τράπεζες, όπως έγινε με τη Γενική Τράπεζα. Αν φυσικά υπάρχει Ευρώπη ώς τότε.