9 Αυγούστου 2011

Ελλάδα: Το βασίλειο των τοκογλύφων


Τηλέφωνο κος Κ.
Kράτος-τοκογλύφος.
Καλές μπίζνες εδώ
και μια δεκαετία
Διαθέτουμε τις
καλύτερες σχέσεις με
τις τράπεζες.
Δάνειο εγγυμένο.
Το νέο άρθρο του Δημήτρη Καζάκη είναι άκρως αποκαλυπτικό:
[...] η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι λύση για ένα χρέος που πάνω από το 90% είναι αναχρηματοδότηση του παλιού, δηλαδή είναι νέα δάνεια για να πληρωθούν παλιότερα δάνεια και τόκοι. Άλλωστε στη δεκαετία από το 2000 μέχρι το 2009 πάνω από τα μισά χρόνια ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίαζε πρωτογενή πλεονάσματα. Κι όμως το χρέος εκτινάχθηκε αυτά τα χρόνια. Για 20 δισ. ευρώ που ήταν περίπου το πρωτογενές συσσωρευμένο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για όλη τη δεκαετία 2000-2009, το ελληνικό Δημόσιο πήρε γύρω στα 490 δισ. ευρώ νέα δάνεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών. Με άλλα λόγια, το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται σχεδόν 25 φορές περισσότερα από αυτά που είναι οι πραγματικές δανειακές του ανάγκες με βάση τα πρωτογενή του ελλείμματα. Γιατί άραγε; Για να προικοδοτεί τράπεζες, δανειστές και αρπαχτικά της αγοράς. Αυτή είναι η αλήθεια, αλλά τι να περιμένει κανείς από τον κ. Βενιζέλο. Μήπως είχε ποτέ του σχέση με την αλήθεια;

Μην αναρωτιέστε άλλο γιατί φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το δημόσιό της, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν τα παπαγαλάκια των ραντιέρηδων βαρώνων των αγορών. Το πρόβλημά της είναι το πολιτικό της σύστημα, ειδικότερα από εποχής του "εκσυγχρονιστή" Σημίτη και πέρα.

Με έναν μαγικό τρόπο οι νεράιδες των τραπεζών έχουν μετατρέψει το αρχικό χρέος της Ελλάδας, το οποίο ήταν 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2000, σε 490 δις το 2011!!! Αυτός ο μαγικός τρόπος πλουτισμού τους σε βάρος μας είναι η σύναψη νέων δανείων για να πληρωθούν μόνο οι τόκοι των παλαιών δανείων χωρίς να αποπληρώνεται το κεφάλαιο (που είναι μόνο 20 δις)! Το αποτέλεσμα; Η συσσώρευση 470 δις ευρώ σε τόκους από το τίποτα! Το κράτος δανείστηκε 25 φορές περισσότερο από τις ανάγκες του για να βολέψει τα λαμόγια της "ελεύθερης αγοράς", δηλαδή τοκογλύφους, μαφιόζους και τραπεζίτες!

Πρόκειται για μια μεγάλη απάτη-φούσκα του ντόπιου σαπισμένου πολιτικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία σε στενή συνεργασία με τις μεγάλες τράπεζες (παύλα) εκπροσώπους του απόλυτου κακού επί της γης - Goldman Sachs, JP Morgan Chase και διάφορες άλλες γερμανικές και γαλλικές τράπεζες!

Η εγκληματική συμμορία που προέκυψε από την εποχή του "εκσυγχρονισμού" της χώρας δεν έχει σταματήσει ακόμα τη δραστηριότητά της σε βάρος του ελληνικού λαού. Απόδειξη: Το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να συνάπτει δανειακές συμβάσεις για να πληρώνει μόνο τους τόκους των παλαιοτέρων δανείων, ενώ θα έπρεπε να αρνηθεί πλέον να πληρώνει τα πανωτόκια! Με διάφορους τρόπους, όπως με το περίφημο "παίξτε όλοι στο χρηματιστήριο" του Κωστή μας, μέχρι το Μνημόνιο ή χρεωκοπία, ο σκοπός είναι ένας: Η αρπαγή του πλούτου της κοινωνίας για τους αφεντάδες τους.

Η σημερινή κατάντια της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι τελικά τυχαία. Είναι προϊόν μιας δεκαετίας σαπίλας, διαφθοράς, ξεπουλήματος ψυχών, καλοπέρασης, λαμογιάς, ψεμμάτων και τρέλας. Είναι το αποτέλεσμα της καθολικής επικράτησης του ατομικισμού, ο οποίος εμποδίζει τη συμμετοχή των ανθρώπων σε μια κοινωνία. Όταν έπρεπε ο καθένας μας να εφευρίσκει την κοινωνία από την αρχή, κάθε πρωί που ξυπνούσε και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να πατήσει επί πτωμάτων για να ανέβει κλίμακα, τότε η πορεία μας στην απόλυτη σαπίλα και απαξίωση ήταν προδιαγεγραμμένη από την πρώτη στιγμή.

Το πρόβλημα είναι πως η φιλοσοφία του νεοφιλελευθερισμού έχει αποτύχει ολοκληρωτικά. Η καταστροφή που θα αφήσει πίσω του θα είναι βιβλική. Το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι να ξαναγίνουμε μια κοινωνία, να ξαναρχίσουμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο. Να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε μόνοι μας το γιγαντιαίο τσουνάμι που έρχεται κατά πάνω μας.