25 Ιουλίου 2011

Φλερτάροντας με τη χρεωκοπία


Οι 7 μέρες πριν την χρεωκοπία των ΗΠΑ

Μόλις 7 ημέρες έμειναν πριν από τη 2/8, την ημερομηνία που η Moody's έχει ορίσει ως καταληκτική για το αν θα χαρακτηρίσει την οικονομία των ΗΠΑ με τον χαρακτηρισμό "D" ή "Default", δηλαδή υπό χρεωκοπία.


Στις 2 Ιουνίου, ο οίκος αξιολογήσεων Moody's, ο βασικός κορμός του τμήματος ψυχολογικού πολέμου του διεθνούς τραπεζικού καρτέλ, εξέδωσε ανακοίνωση πως εάν οι ΗΠΑ δεν εξυπηρετήσουν τα κρατικά τους ομόλογα, τα οποία λήγουν στις 4 Αυγούστου, τότε θα θεωρήσουν το περιστατικό ως χρεωκοπία και θα υποβιβάσουν τον χαρακτηρισμό της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το μέγιστο "ΑΑΑ" κατευθείαν σε "D", δηλαδή σε χρεωκοπία.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η χώρα να δανειστεί περισσότερα χρήματα από τις τράπεζες! Εδώ όμως βρίσκεται το πρόβλημα: Οι ΗΠΑ έχουν φτάσει στο συνταγματικό όριο, την οροφή δηλαδή μέχρι την οποία μπορούν να δανειστούν. Δεν μπορούν να δανειστούν παραπέρα από αυτό. Ο μόνος τρόπος είναι να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας.

"Χαλαρώστε - Απλά θα ανεβάσουμε ξανά το
ταβάνι του χρέους..."
Από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η ιστορία τα δύο κόμματα της χώρας βρίσκονται σε συνεχή παιχνίδια εξουσίας, με τους Ρεπουμπλικάνους να προσπαθούν να κάνουν μια επίδειξη δυνάμεως και να κερδίσουν δύο βασικά σημεία της πολιτικής ατζέντας τους από τον Πρόεδρο Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς: Τη διατήρηση του αφορολόγητου για τους πλούσιους και τη διάλυση των δύο μεγάλων συστημάτων υγείας της χώρας, καθώς και μείωση του προϋπολογισμού για τις ένοπλες δυνάμεις. Σε αντάλλαγμα προσφέρουν την ψήφο τους για να αλλάξει το συνταγματικό όριο του δανεισμού προς τα πάνω, επιτρέποντας τον νέο δανεισμό της χώρας.

Η προηγούμενη εβδομάδα έδειξε τα δύο κόμματα να παλεύουν μέχρις εσχάτων για το ποιό θα επικρατήσει. Σε κάποια στιγμή φάνηκε πως ο Ομπάμα θα υιοθετούσε το σύνολο των θέσεων των Ρεπουμπλικάνων, αλλά αυτό ανετράπη. Στην ουσία δεν θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τα δύο κόμματα να καταλήγουν σε συμφωνία, παρά μόνο μια μέρα πριν τη διορία.

Η επίθεση των τραπεζιτών

"Goldman Sachs... Πώς μπορώ να σας συνδέσω;"
Αυτό το φλέρτ με την καταστροφή δείχνει πόσο ανεύθυνο είναι το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας αυτής. Δείχνει επίσης πόσο διαβρωμένο και ξεπουλημένο είναι. Μπορούμε φυσικά να πούμε με ακρίβεια τα ίδια και για τη δική μας χώρα.

Αποδεικνύει όμως και κάτι άλλο: Ότι το σύστημα, όπως το ξέρουμε, καταρρέει, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο αυτό όμως, καθώς βάλλεται από τα ίδια κέντρα οικονομικής εξουσίας, τα οποία κερδίζουν πλέον ανεξέλεγκτα από την οικονομική κρίση, έχοντας μετατρέψει την πάλη για επικράτηση σε έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο.

Οι οίκοι αξιολόγησης δουλεύουν πλάι πλάι με τους επιθετικούς, ψυχοπαθείς και ανθρωποφάγους τραπεζίτες και τα ταμεία διαχείρισης πλούτου, που αποκτούν συνεχώς ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου (CDS) και επιτίθενται σε οικονομίες και χώρες, με στόχο να τις οδηγήσουν στην καταστροφή. Σε αντάλλαγμα, κερδίζουν αμύθητα ποσά, τα οποία τους επιτρέπουν, όπως πιστεύουν, να είναι οι αφέντες της νέας τάξης πραγμάτων, όταν οδηγήσουν τα πράγματα στην κατάρρευση.



Στην πραγματικότητα, εκμεταλλεύονται το χρεωκοπημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κερδίζουν πολύ μεγαλύτερα ποσά μέσα από τα CDS (και κάνοντας ευθεία επίθεση στις χώρες και τις οικονομίες) από ό,τι κερδίζουν από τα ομόλογα. Αυτό το παιχνίδι το βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά στην Ευρώπη, ενώ έχουμε δει και μια πρώιμη εκδοχή αυτού του κόλπου στη Λατινική Αμερική, πριν καν εφευρεθούν τα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου (CDS). Έχουμε δει παρόμοια κόλπα να παίζονται και σε κάθε μορφής μπανανίες. Πλέον, βλέπουμε πως τα CDS αποτελούν το κύριο εργαλείο της κοσμοπολίτικης οικονομικής ελίτ στον καθολικό πόλεμο που έχουν κηρύξει κατά των ανθρώπινων κοινωνιών.