27 Μαΐου 2012

ΝΤΑΛΑΡΑ: Η ΕΚΤ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ


Το κόστος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν μη διαχειρίσιμο ξεπερνώντας πιθανότατα τα 1 τρισ. ευρώ τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο γενικός διευθυντής του IIF, Tσαρλς Νταλάρα.

Σύμφωνα με τον Dallara οι προηγούμενες προβλέψεις του ινστιτούτου είναι πλέον ξεπερασμένες ενώ τόνισε πως όσοι θεωρούν πως η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία είναι έτοιμες για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο πρέπει να επανεξετάσουν την άποψή τους.

Η έκθεση της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος είναι διπλάσια από τα ίδια τα κεφάλαιά της, γεγονός που, σύμφωνα με τον επικεφαλής του IIF, την καθιστά ανίκανη να παράσχει ρευστότητα και σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρωζώνης.

«Η ΕΚΤ θα είναι χρεοκοπημένη» εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, τόνισε ο Dallara. «Η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα και κατά προτεραιότητα να ανακεφαλοποιήσει την κεντρική της τράπεζα».

Σύμφωνα με τον Dallara η ελληνική οικονομία μπορεί να βοηθηθεί με επιπλέον 10 δισ. ευρώ». Μιλάμε για πολύ μέτρια ποσά σε σχέση με αυτά που είναι ήδη στο τραπέζι,» πρόσθεσε.

«Ένα μικρός κλάδος ελαίας προσεκτικά καθορισμένος, λεπτός στην παρουσίασή του, όχι ως μία εναλλακτική στις μεταρρυθμίσεις αλλά ως μία αναγνώριση πως ορισμένα στοιχεία του προγράμματος δεν ήταν καλά σχεδιασμένα, θα ήταν σοφή σκέψη και θα έκανε όσο το δυνατό νωρίτερα» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου.

Αναδημοσίευση από Fimotro